(0564)94 83 60
(068)970 56 97
(0564)94 83 63 прийм.
пн-пт: 8.00-16.30
Перерва: 12.30-13.00
сб, нд: вихідні
50000, м. Кривий Ріг,
вул. Свято-Миколаївська, 27
Головна | Актуально | Новини | При придбанні м’ясної продукції уважно ознайомтеся з інформацією на маркуванні!

При придбанні м’ясної продукції уважно ознайомтеся з інформацією на маркуванні!

Шановні мешканці міста!

 

Купуєте м'ясо птиці – звертайте увагу на маркування. Розповідаємо подробиці.

Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» встановлено правові та організаційні засади надання споживачам інформації про харчові продукти з метою захисту здоров’я, задоволення соціальних та економічних інтересів громадян.

В статті 5 Закону зазначено:

- саме оператор ринку відповідальний за наявність та точність зазначеної інформації на маркуванні харчового продукту;

- зміна оператором ринку інформації щодо продукту є неправомірною, адже, вводить споживача в оману.

Також, статтею 6 та 7 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» визначено, що оператор ринку зобов’язаний вказувати обов’язкову інформацію щодо харчового продукту на упаковці, етикетках або у супровідних документах.

Наказом «Про затвердження Гігієнічних вимог до м’яса птиці та окремих показників його якості» визначено, що м'ясо птиці це усі їстівні частини птиці.

Відповідно до пункту 14.1., маркування м'яса птиці здійснюється згідно з «Технічним регламентом щодо правил маркування харчових продуктів» та не повинно вводити в оману споживача.

Існує два типи класифікації тушок птиці та їх частин – А та Б (В-англ.).

Відповідно до класифікації м'ясо має бути: чистим (без бруду та крові), без стороннього запаху, без серйозних ударів та поламаних кісток. Пакування ціле, без пошкоджень.

Тушки класу А, мають додатково відповідати таким критеріям: мати добре розвинену, правильної форми, м’ясисту грудинку та м’ясисті ніжки; мати нормальний шар жиру; допускається незначна кількість пір’я; допускається слабке почервоніння на кінцівках крил чи відсутність кінцівки крила; на заморожених чи швидкозаморожених не допускається наявність морозоопіків.

Звертайте увагу! Якщо птиця надається як свіжа, вона не повинна мати жодних ознак попереднього охолодження чи заморожування.

Таким чином, відповідно до статті 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» та Гігієнічних вимог, маркування розфасованого м’яса птиці повинно містити:

- назву харчового продукту;

- кількість харчового продукту у відповідних одиницях вимірювання;

- мінімальний термін придатності або дата «вжити до»;

- умови або особливості зберігання;

- клас А або Б;

- реєстраційний номер бойні чи переробного підприємства.

Але, ця інформація може бути відсутня, якщо м’ясо оброблене за місцем продажу:

  -   найменування та місцезнаходження оператора ринку, відповідального за інформацію про харчовий продукт;

  -   у разі імпорту м'яса свійської птиці зазначається країна, де здійснено забій птиці.

Також, за рішенням оператора ринку, у маркуванні можуть зазначатися метод охолодження, метод утримання та годівлі птиці.

Отже, при придбанні м’ясної продукції уважно ознайомтеся з інформацією на маркуванні! Слід звертати увагу на свіжість продукту та інформацію, що її супроводжує (етикетка, назва, склад продукту, тощо).

У разі порушення ваших прав, обов’язково зверніться до Держпродспоживслужби за місцем вашого проживання або до Головного управління Держпродспоживслужби вашої області.

вгору